BE AN ATHLETE

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ

CrossFit

Το CrossFit αποτελείται από συνεχώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές κινήσεις (όπως το τρέξιμο, την κωπηλασία, το ποδήλατο, τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος και τις ασκήσεις με εξωτερικά φορτία), εκτελεσμένες σε υψηλή ένταση και στοχεύει στην βελτιώση των ικανοτήτων σας στις δέκα αναγνωρισμένες περιοχές του fitness: καρδιοαναπνευστική αντοχή, μυική αντοχή, δύναμη, ευελιξία, ισχύς, ταχύτητα, συντονισμός, ευκινησία, ισορροπία, και ακρίβεια.

Τα εργαλεία μας δεν είναι τα μηχανήματα, αλλά οι μπάρες, τα kettlebells, τα medicine balls, τα έλκηθρα, τα σχοινιά, οι κωπηλατικές, τα μονόζυγα, κα, όπως επίσης πολύς ανοιχτός χώρος για να τρέχουμε και να κάνουμε άλματα.

O συνδυασμός των ασκήσεων της άρσης βαρών, του powerlifting, του strongman, της ενόργανης, του τρεξίματος, της κωπηλασίας και άλλων, παράγουν αδιαμφισβήτητα και απτά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα το οποίο να χρησιμοποιεί μεγαλύτερη πολυμορφία εργαλείων και μεθόδων προπόνησης.

Σκοπός του προγράμματος είναι να είμαστε καλοί σε πολλούς τομείς του fitness και όχι κορυφαίοι κάπου συγκεκριμένα. Οι αθλητές του CrossFit μπορούν να τρέξουν γρήγορα μικρές αλλά και μεγάλες αποστάσεις, να σπρώξουν και να τραβήξουν το βάρος του σωματός τους, καθώς και να μετακινήσουν μεγάλα φορτία γρήγορα.

ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΜΕ

Kettlebells

Το “Kettlebell’’ ή girya (στα Ρώσικα) ή δράμι, είναι ένα ρώσικο σφαιρικό βαρίδιο από χυτοσίδηρο. Θυμίζει την μπάλα ενός κανονιού με μία λαβή πάνω του. Στη Ρωσία τα kettlebells μετρούνται σε ‘poods’. Το ‘pood’ είναι παλιά μονάδα μέτρησης της Ρωσίας που ισοδυναμεί με 16 Kg. Σήμερα, τα kettlebells υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη: 4,8,12,16,20,24,32, 36, 40 και 48 (Kg).

Οι ρίζες και η προέλευση του Kettlebell ακόμα αποτελεί μυστήριο. Αν και το kettlebell πρωτοεμφανίζεται σε ρώσικο λεξικό το 1703 (Cherkikh) υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές το χρησιμοποιούσαν υπό άλλες μορφές (μεγάλες πέτρες ή βράχοι) στην προπόνηση των δυναμικών αθλημάτων (παγκράτιο, πάλη, πυγμαχία) και ως μέρος άτυπων διαγωνισμών επίδειξης δύναμης στην αρχαία Ολυμπία. Στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας μάλιστα, βρίσκεται βράχος βάρους 140 κιλών και λέγεται ότι ο Βύβων ο παλαιστής τον σήκωσε με το ένα χέρι του πάνω από το κεφάλι του!

Παρ’ όλα αυτά, είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι η Ρωσία είναι η χώρα η οποία ανέδειξε την εκγύμναση με kettlebell στην σημερινή της μορφή. Τα περισσότερα γυμναστήρια της Ευρώπης πια χρησιμοποιούν και διδάσκουν τα kettlebells.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ

Open Gym

Το Open Gym είναι ελεύθερο για χρήση για όποιον αθλητή θέλει να βελτιώσει την τεχνική και τη δύναμή του με ασκήσεις Crossfit, πάντοτε με την παρουσία έμπειρων γυμναστών-προπονητών.