τι είναι το

Krav Maga

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ (KRAV MAGA):
Το Κραβ Μαγκά (Krav Maga) είναι ένα ανοιχτό σύστημα τακτικών συμπλοκής, ευέλικτο και συνεχώς προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες συνθήκες, το οποίο αντιμετωπίζει σύγχρονες απειλές και πραγματικότητες, οι οποίες δεν υπήρχαν σε παλαιότερες εποχές. Για το λόγο αυτό το κραβ μαγκα δεν είναι πολεμική τέχνη.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ (KRAV MAGA) ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ IKMF ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ.
Αν κάποιος θέλει να μάθει το καλύτερο, θα πρέπει να ακολουθήσει την πηγή. Να μαθητεύσει κοντά στους καλύτερους και ποιό υψηλόβαθμους εκπαιδευτές σε αυτούς που συνεχώς εργάζονται ακούραστα προκειμένου να εξελίξουν το σύστημα.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ (KRAV MAGA) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ:
Όπως είπα και πριν το Κραβ Μαγκά (Krav Maga) δεν είναι καν πολεμική τέχνη. Είναι ένα ανοιχτό σύστημα τακτικών συμπλοκής ευέλικτο και συνεχώς προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες συνθήκες, το οποίο αντιμετωπίζει σύγχρονες απειλές και πραγματικότητες, οι οποίες δεν υπήρχαν σε παλαιότερες εποχές όπως παραδείγματος χάρη, την ομηρία ενός προσώπου υπο την απειλή ενός αυτόματου πυροβόλου όπλου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η IKMF ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ;
Γενικά σε κάθε χώρα στην οποία λειτουργεί παράρτημα της IKMF, υπάρχουν εκπαιδευτές, κάτοχοι διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι συνεργάζονται με έναν συντονιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τοπικού παραρτήματος. Η IKMF εκπαιδεύει απλούς πολίτες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, καθώς και άτομα που εργάζονται η ενδιαφέρονται να εργαστούν στη φύλαξη Υψηλών προσώπων (VIP) σε ομάδες ασφαλείας κτλ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
Θα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι ήδη νεκρός και μετά να μην εγκαταλείπει με τίποτα τον αγώνα, αφού από αυτήν την κατάσταση το μέλλον του μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει.

Ο πολίτης χρειάζεται μόνο να προστατεύει τη ζωή του, ο Αστυνομικός πρέπει να προστατεύει τον νόμο, ο Στρατιωτικός τη χώρα του, ενώ ο σωματοφύλακας ένα άλλο πρόσωπο, ο καθένας τους σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και κάτω από τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς.

Αν έχουμε κατά νου τις παραπάνω βασικές αρχές θα καταλάβουμε ότι για τον πολίτη πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος αυτοάμυνας είναι απλώς να τρέξει μακριά για να ξεφύγει όταν θα δεχτεί μια επίθεση. Φυσικά δεν είναι πάντα δυνατό για τον πολίτη να φεύγει, οπότε τον διδάσκουμε αυτοάμυνα. Από την άλλη το καθήκον του Αστυνομικού δεν του επιτρέπει απλός να φύγει, όπως ένας πολίτης και η αυτοάμυνα για αυτόν είναι ένα εργαλείο το οποίο θα τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του καλυτέρα. Ελαττώνει την ανάγκη του Αστυνομικού να χρησιμοποιεί το όπλο του, αρα τον κάνει να το χρησιμοποιεί πιο σοφά.

Ο στρατιωτικός χρειάζεται επίσης να προστατεύει τη ζωή του, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι πολύ πιο επικίνδυνο, ειδικά αν επιχειρεί σε εμπόλεμη ζώνη οπότε συχνά είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί το όπλο του.

Αυτό που τους διδάσκουμε είναι πώς να διασώζουν ομήρους με ειδικές τεχνικές να παίρνουν από τα χέρια ενός άλλου μια χειροβομβίδα η οποία έχει απασφαλιστεί, τη μάχη σώμα με σώμα, απεγκλωβισμό κάτω από σωματική πίεση, αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας υπο την ατομική του απειλή στο πεδίο της μάχης.

Όλοι οι εκπαιδευόμενοι εξετάζονται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής περιόδου από τους εκπαιδευτές της IKMF (GIT) της Ελληνικής ομοσπονδίας και τους παρέχουν πιστοποίηση στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ;
Η καρδιά του συστήματος είναι η αυτοάμυνα αλλά το κραβ μαγκα είναι πολύ περισσότερα από αυτό – είναι ένας διαφορετικός και πολύ ενδιαφέρον τρόπος ζωής. Αποτελείται από πολύ σημαντικές σωματικές νοητικές και ψυχικές ικανότητες οι οποίες βοηθούν τον άνθρωπο να εκπληρώσει τους σκοπούς του. Ο βασικός στόχος του είναι να διαδώσει το σύστημα ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να πορεύεται εν ειρήνη.

Krav Maga για

Γυναίκες

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει δημιουργηθεί ειδικά για γυναίκες, εξαιτίας των διαφορετικών αναγκών που έχουν σε σύγκριση με τους άντρες. Συνήθως οι άντρες δεν χρειάζεται να διδαχθούν τεχνικές ενάντια σε σεξουαλικές επιθέσεις.

Η γυναίκες έχουν διαφορετική σωματική δομή από τους άντρες γεγονός που είναι υπεύθυνο για την κατώτερη σωματική τους δύναμη.

Πολιτισμικά, ακόμη συμπεριφερόμαστε σε άντρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, γεγονός που αναπαράγει διαφορετικές νοοτροπίες. Το κραβ μαγκα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νοοτροπίες αυτές και να διδάξει σε άντρες και γυναίκες πώς να τις χρησιμοποιούν και να τις καταργήσουν σταδιακά.

Οι γυναίκες πρέπει να παλέψουν ενάντια σε δυο κύριες απειλές. Σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση.

Το κραβ μαγκα διδάσκει την αντιμετώπιση των παραπάνω με την γενική χρήση της «Ορθής συμπεριφοράς σε κατάσταση κινδύνου».

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει το κραβ μαγκα στο οπλοστάσια της / φαρέτρα της και έτσι να έχει τη δυνατότητα επιλογής να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η απόφαση για το αν θα δράσει η όχι, είναι καθαρά δική της γιατί είναι καλύτερο να έχει κανείς το εργαλείο και μην το χρειαστεί, από το να το χρειαστεί και να μην το έχει.

Πολλές επιθέσεις γίνονται για να ικανοποιήσουν μια παθολογική ανάγκη για βια, και ο επιτιθέμενος ενδέχεται να επιλέξει ως στόχο μια γυναίκα, όχι εξαιτίας της σεξουαλικότητας της αλλά εξαιτίας της αδυναμίας της.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μεγέθους, δύναμης και πνευματικής κατάστασης ανάμεσα σε άντρα επιτιθέμενο και μια αμυνόμενη γυναίκα, τροποποιούμε την εκπαίδευση ώστε να ταιριάζει στα μέσα όπου μπορεί να διαθέτει η γυναίκα την δεδομένη στιγμή.

Krav Maga για

Παιδιά

To Kids Krav-Maga είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει πρακτικές λύσεις και βοηθά τα παιδιά να είναι δυνατά και γεμάτα αυτοπεποίθηση με αγάπη για τη ζωή. Τα παιδιά αποκτούν μεθοδικά και διασκεδαστικά την ικανότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους. Τα μαθήματα διαρκούν περίπου 1 ώρα και παραδίδονται μια φορά την εβδομάδα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας.

Κάθε μάθημα είναι γεμάτο με διασκέδαση και δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις δεξιότητες των παιδιών όπως την ισορροπία, τη δύναμη, την ταχύτητα, την ευκινησία, το συντονισμό, την αυτοπεποίθηση και το δυναμισμό.

SELF DEFENCE
Στο Kids Krav-Maga τα παιδιά θα διδαχθούν πρακτικές λύσεις αυτοάμυνας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την άσχημη συμπεριφορά συμμαθητών τους (Bullying), το σκληρό παιχνίδι (σπρωξίματα, τραβήγματα), την ανάρμοστη συμπεριφορά (ακατάλληλα αγγίγματα), ακόμη και την απόπειρα απαγωγής.

Διδάσκουμε στα παιδιά να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, να χρησιμοποιούν τη φωνή τους, να τρέχουν για να διαφύγουν καθώς και κάποιες ήπιες και ασφαλείς λύσεις αυτοάμυνας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους σε επικίνδυνες ή δυσάρεστες καταστάσεις.

LIFE SKILLS
Μέσα από το μάθημα τα παιδιά θα εκπαιδευτούν και θα ευαισθητοποιηθούν και σε άλλα αντικείμενα που θα τα βοηθήσουν στην καθημερινή τους ζωή , όπως είναι η προσεκτική διατροφή, η πυρασφάλεια, η οδική ασφάλεια, οι κίνδυνοι στο σπίτι (ρεύμα, εγκαύματα), η ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους με κόσμο (σε πολυκαταστήματα, μέσα μεταφοράς, στην παιδική χαρά, στη θάλασσα), η ασφαλή χρήση της τεχνολογίας (internet), η συναναστροφή με κατοικίδια (δάγκωμα σκύλου), όπως και ο σχολικός εκφοβισμός (Bullying) και ο κίνδυνος από μεγάλους άγνωστους ή όχι.

Τα θέματα ασφαλείας έχουν επιλεγεί μετά από λεπτομερή μελέτη των πιο κοινών αιτίων τραυματισμών και ατυχημάτων σε παιδιά.

Η παρακολούθηση του προγράμματος Kids Krav-Maga θα διδάξει στα παιδιά ζωτικής σημασίας πληροφορίες που μπορεί να τα κρατήσει ασφαλή και ίσως ακόμα και να σώσουν τη ζωή τους.

Το Kids Krav-Maga δίνει στα παιδιά μερικά απλά και πρακτικά εργαλεία για να προστατεύουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να μπορούν ανέμελα και με αυτοπεποίθηση να χαίρονται τη ζωή.